În data de 12 martie, reprezentanții Asociației Global Intelligence au participat la conferința John Roberts: Black Sea Energy Security, organizată de către Romania Energy Center (ROEC) în parteneriat cu Academia de Științe Economice (ASE).

Prezentarea susținută de domnul John Roberts s-a axat pe rolul fundamental pe care Federația Rusă îl joacă în politicile energetice ale regiunii Mării Negre și ale Europei, ca întreg, cu referire specială la piața gazului natural.

În opinia  domnului Roberts, principala modalitate prin care Uniunea Europeană și, în special, statele din regiunea Mării Negre, pot limita influența Rusiei putând, astfel, să își asigure securitatea energetică este reprezentantă de promovarea a cât mai multe proiecte de transport al gazului natural, ideal din surse alternative zăcămintelor asupra cărora Federația Rusă își exercită controlul. Aici, un rol important l-ar putea juca statele din regiunea Mării Caspice. Totuși, specialistul britanic a ținut să sublinieze importanța dezvoltării proiectelor doar în măsura în care se pot asigura atât sursele de gaz, cât și consumatorii cantităților de gaz, în caz contrat aceste proiecte nefiind unele viabile.

Pornind de la întrebările adresate din public, John Roberts a făcut o remarcă deosebit de relevantă cu privire la legătura dintre securitatea și independența energetică. În opinia sa, securitatea energetică nu necesită independența energetică, iar independența energetică nu trebuie să constituie in scop dat fiind faptul că, cu adevărat important, este modul în care energia poate contribui la bunăstarea unei națiuni, indiferent de modul în care aceasta este procurată.