Global Intelligence, în parteneriat cu Asociația Un Strop de Fericire (ASUF), derulează un nou proiect de educație civică, Our Votes Matter.

Derulat cu sprijinul echipei de voluntari Activist Factory a ASUF, proiectul își propune informarea tinerilor cu vârste între 16 și 25 de ani cu privire la importanța votului. Prin derularea proiectului ne propunem creșterea nivelului cetățeniei active în rândul tinerilor prin încurajarea implicării lor în viața comunității.

Având durata de un an, proiectul se concentrează pe oferirea de informații cu privire la importanța alegerilor prezidențiale și locale, și creșterea gradului de informare a tinerilor cu privire la modul în care pot influența dezvoltarea comunității și a țării prin exercitarea dreptului de vot.

Resurse utile pentru alegerile prezidențiale

Pe 10 noiembrie, românii sunt chemați să își exprime opțiunile cu privire la viitorul Președinte al României. În cazul în care niciunul dintre cei 14 candidați înscriși nu va obține majoritatea de voturi ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente un al doilea tur de scrutin se va organiza pe data de 24 noiembrie între primii 2 candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur.

Lista candidaților

Biroul Electoral Central a acceptat, după verificarea condițiilor legale, 14 candidaturi pentru alegerile prezidențiale din acest an. Acestea sunt, în ordinea aleatoare stabilită pentru buletinele de vot:

Legislație relevantă

Atribuțiile Președintelui României, precum și relațiile cu celelalte autorități sunt stabilite prin Constituție. Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Președintelui României stabilește modul de organizare și desfășurare a alegerilor prezidențiale.

Alte informații relevante

Registrul secțiilor de votare realizat de către Autoritatea Electorală Permanentă permite localizarea cu ușurință a celei mai apropiate secții în care ne putem exercita votul.

O idee despre compatibilitatea dintre pozițiile candidaților și așteptările fiecăruia poate fi oferită de aplicația Votul Meu, dezvoltată de o echipă de cercetători de la Centrul pentru Studiul Democrației, UBB, Cluj-Napoca, coordonată de Dr. George Jiglău. O altă platformă ce oferă informații similare este TestVot Alegeri Prezidențiale 2019, dezvoltată de Median Research Centre.