Asociația Global Intelligence în parteneriat cu NISSA a lansat o campanie de conștientizare dedicată copiilor și adulților din medii defavorizate pentru susținerea reîntoarcerii la școală cu respectarea măsurilor de protecție împotriva virusului SARS-CoV-2.

„Redeschiderea școlilor necesită o largă asumare în societate în contextul importanței accesului echitabil la educație și, totodată, este nevoie de o responsabilizare a tuturor actorilor implicați, scopul fiind acela de a diminua riscul de transmitere a virusului și de a debloca sistemul educațional.” Alina Novac, Președinte Global Intelligence.

În România, rata abandonului școlar este de 26,6% în mediul rural și de 18,1% în total, față de o medie de 10,6% la nivelul Uniunii Europene. Cu toate că ne confruntăm cu o criză de sănătate publică, accesul echitabil la educație este esențial, iar în comunitățile dezavantajate, pandemia de COVID-19 a adăugat încă un obstacol în calea copiilor, accesul la școala online fiind inexistent sau limitat, aspect care mărește și mai mult decalajul educațional. 

Cu sprijinul NISSA, GI a donat  177.000 acoperitoare faciale destinate copiilor și adulților din comunitățile vulnerabile din România, în special din mediul rural, care fac parte din programele de facilitate a accesului la  educație, sănătate și dezvoltare personală, coordonate de Fundația “World Vision Romania”. Astfel, acoperitoarele faciale au ajuns în 6 regiuni din România, voluntarii WVR urmând să le ofere unui număr de 24.000 de elevi din 244 de comunități, cu un mesaj de încurajare pentru începerea noului an școlar, însă cu o responsabilitate mai ridicată în ceea ce privește respectarea măsurilor de prevenire și protecție practicabile în vederea minimizării riscurilor de răspândire și infectare.

Pandemia a schimbat fața educației și nu putem evalua cu exactitate cât vor dura efectele. Trebuie să acordăm prioritate readucerii copiilor în școli și cu toții jucăm un rol în a ne asigura că acest lucru se va întâmpla în siguranță. Copiilor noștri le-a fost afectată major nu doar educația, însă și starea mentală, emoțională și fizică. Distanțarea socială nu este un lucru cu care ne dorim să ne obișnuim! Fapt pentru care, este important să folosim fiecare instrument pentru a ne reîntoarce la normalitate. Utilizarea unei acoperitoare faciale a dovedit eficiență în protejarea oamenilor împotriva altor boli respiratorii și reprezintă un simbol de a crea mesaje de conștientizare și așteptări consecvente în rândul elevilor. Apariția noilor variante ale virusului și amenințarea apariției valului patru chiar înainte de începutul anului școlar necesită eforturi comune și unitate pentru a ne menține copiii sănătoși și în siguranță, eliminând orice formă de discriminare sau stigmatizare generate de tensiunea socială pe care am trăit-o în ultimii doi ani.”, Alina Novac, Președinte GI.

Asociația Global Intelligence a fost înființată în 2015 de o echipă de profesioniști cu o varietate de medii profesionale care au decis să-și formalizeze eforturile în principal în domeniul implicării civice. GI a fost concepută ca platformă pentru dezvoltarea de proiecte menite să ajute cetățenii români să se adapteze mai bine la rigurozitatea și realitățile democrației și statului de drept, păstrând în același timp și patrimoniul lor cultural. De-a lungul pandemiei de COVID-19, Asociația a derulat mai multe campanii menite a ajuta, în special persoanele vulnerabile, să se protejeze de virusul SARS-CoV-2, prima dintre aceasta fiind „România are nevoie de MINE! Fără TINE nu pot!”.

Fundația World Vision România desfășoară programe de educație, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copiilor, familiilor și comunităților, în scopul depășirii sărăciei și abandonului școlar.

Fondat în 1993, NISSA este unul dintre cele mai de succes branduri românești destinate femeilor. Colecțiile NISSA pot fi găsite în 15 magazine NISSA situate în România, precum și în SUA, Irlanda, Anglia, Polonia, Rusia și Orientul Mijlociu. O parte din succesul remarcabil înregistrat de-a lungul anilor, NISSA a transferat-o și către campanii sau acțiuni de responsabilitate socială.